Werkwijze

Ditte Havenga

Een geborduurde tekening ontstaat in het moment. Er is geen vóórtekening of afgerond idee van een voorstelling. Als ik begin beweeg ik de stof waardoor er een stiklijn ontstaat en zo al improviserend een tekening. Het is een soort van concentreren en loslaten. Tegelijkertijd sturen, laten sturen en reageren op wat er gebeurd.

 

De Naaimachine is m’n partner in deze ‘dans’. De mogelijkheden, dynamiek en het tempo van een stiklijn werken voor mij als iets waarmee ik in ‘gesprek’ ben. Terwijl een potloodlijn weer meer als een solo voelt. De ‘imperfectie’ van de tekeningen overwint de afstand naar de toeschouwer en geeft eerder een open gevoel dan intimiderend.

 

Ik maak in mijn werk gebruik van: archetype en symbolen uit religie, sprookjes en mythologie. Hierbij hussel ik van alles in de tijd door elkaar en dat vermeng ik vervolgens weer met mijn persoonlijke belevingen. In het beeld wat dan ontstaat is het persoonlijke van mij dan niet meer belangrijk voor mij en niets anders dan een handschrift. Ik zoek juist naar een openheid in de tekening. zodat de afbeelding een eigen gesprek met de toeschouwer aangaat, of niet.